Mitä on kuntotanssi?

Hauska ja hikinen tanssillinen tunti, mikä etenee musiikkikappale kerrallaan tyylistä ja tunnelmasta toiseen. Lattareista jazztanssiin, popista rockiin, discosta dancehalliin. Askeleet myötäilevät sillä hetkellä soivalle musiikkityylille ominaista rytmitystä ja liikekieli sovitetaan eri tanssityylien mukaiseksi. Mm. lattareissa tai vatsatanssissa liikkeet ovat enemmän lantiolähtöisiä kun taas rock- ja swingmusiikissa korostuvat potkut sekä twistaus.

Liikkeet voi jokainen tehdä oman taitotasonsa mukaisesti, omalla tyylillä ja teholla. Askeleita ei käydä läpi etukäteen jolloin pääasia ei ole se teetkö liikkeet tai koreografian oikein, vaan se että tunnet tanssivasi ja toivottavasti samalla saat hauskalla tavalla hien pintaan. Innostuksen viedessä kannattaa kuitenkin muistaa ettei riko itseään, eli muista kuunnella kehoasi. Jos et ole varma kehosi rajoista, tee isot, raskaammat tai äkilliset liikkeet ensin pienempänä tai rauhallisemmin.

Tunnin aikana on tarjolla kevyttä ja raskaampaa liikettä sekä helppoa ja hieman haastavampaa koreografiaa. Kevyemmän aloituksen jälkeen tunti on intervallimainen (sykkeen kohotusta ja laskua vuorotellen) ja lopussa on muutama raskaampi tai koreografialtaan hieman haastavampi kappale. Kuitenkin kannattaa aina muistaa että mikä on yhdelle helppo, voikin toiselle olla hyvinkin vaikeaa ja koska tunneilla käy monen ikäistä, kokoista ja tanssitaustoiltaan erilaista innokasta tanssijaa, on tunnin musiikki- ja koreografia sekä liikemateriaali pyritty pitämään mahdollisimman monipuolisena.

Yksinkertainen tanssillinen liike tai sarja toistuu samassa kappaleessa useampaan otteeseen niin että askeleet on helpompi sisäistää. Yksi kappale sisältää 3-6 erilaista liikettä tai liikeyhdistelmää joiden vaihtuminen on suunniteltu musiikin mukaisesti. Jos ensimmäisellä tai toisella kerralla liikkeet tai koreografia ei helppoudestaan huolimatta vielä oikein jää muistiin, ei hätää, sillä samat kappaleet toistuvat 4-6 viikon ajan niin että joka viikko on muutama uusi kappale ja loput ovat tuttuja, aiemmilla kerroilla olleita, vanhoja kappaleita.

Kuntotanssitunnille voi ehdottomasti tulla vaikkei omaisi minkäänlaista tanssillista taustaa. Jos et ole ikinä ollut minkäänlaisella reipastahtisella ryhmäliikuntatunnilla missä ohjaaja ohjaa sanoin ja elein samalla kun pitäisi jo tanssia, voi ensimmäinen kerta saada pään hieman pyörälle. Mutta parin kerran jälkeen aivot harjaantuvat ja alkavat sisäistää jutun juonta ja liikkuminen ilman tietoa siitä mihin lopulta päädytään, ei aiheutakaan enää niin suurta hämmennystä. Muutamia esimerkkejä voi katsella muista kuntotanssin tyyppisistä tunneista kuten Zumba, Lavis, Bailatino, Sh'bam tai Body Jam. Body Jam on suurimmalta osalta huomattavasti haastavampaa koreografialtaan ja askeliltaan, mutta vaikeampia liikkeitä kaipaavalle kuntoiluidea toteutuu samalla tavoin kuin helpommissakin vaihtoehdoissa.

Tärkeintä on siis että liikut. Omalla tyylilläsi ja juuri sinulle sopivalla tehotasolla, isosti tai pienesti, hypyillä tai ilman. Saa, ja kuuluu soveltaa.


Tiesitkö tämän tanssista?
Tanssiminen on hyväksi koko keholle. Vaikka kyse olisi kuinka helposta tanssimuodosta, tanssiminen ryhmässä ei ole koskaan vain tanssia. Se on sekä kehon että mielen treenaamista ja huoltoa liikunnan, tasapainoa vaativien liikkeiden sekä erilaisten koreografioiden avulla.
Aivoliiton teksti liikunnasta: "Aivot pitävät erityisesti liikuntalajeista, joissa hengästyy ja hikoilee, mutta joissa happi ei lopu kesken. Lajit, joissa tarvitaan koordinaatiota, rytmiä ja keskittymistä ovat aivojumppaa parhaasta päästä."

Kommentit