Liikkumisen ja liikkumattomuuden tasapaino

On hyvä että liikkumattomuuteen puututaan eri tahojen toimesta. Monin eri tavoin. Siihen kuinka iso osa kansasta "rapistuu" siksi ettei hyöty- tai kuntoliikuntaa ole enää nykyisin riittävästi mukana jokapäiväisessä elämässä tai että liikunta ei ole tarpeeksi monipuolista. Ja on todella hyvä että tiedostetaan myös se kolikon kääntöpuoli eli liika liikkuminen. Liikunta hallitsee elämää ja sitä on yksinkertaisesti vain liikaa ilman kunnon lepoa, palautumista tai riittävää ravinnon määrää.

Pitäisi siis löytää kultainen keskitie. Ohjenuora mikä näyttää minkä verran, millä tavoin ja kuinka usein on hyvä liikkua.

Sohvaperunat ylös, ruokatavat remonttiin ja itseään liikunnalla rääkkäävät lepoasentoon. Muista vaihdella asentoa ja liikkumistapaa riittävän usein. Kuulostaapa helpolta.

Mutta entä jos henkilö, joka selkeästi tarvitsisi lisää liikuntaa, ei yksinkertaisesti vain halua liikkua? Tai toinen jonka keho suorastaan huutaa lepoa, palautumista, venyttelyä ja rentoutumista, ei suostu lempeämpään toimintatapaan? Ei ole vaikeaa saada jo riittävästi kehoaan liikunnalla rasittavat liikkumaan pikkuisen enemmän, eikä myöskään ole ongelma saada rennosta makaamisesta tykkäävät lepäilemään vielä vähän lisää. Hankaluus on siinä että kumpikin ääripää pitäisi saada ymmärtämään liikkumisen ja levon tasapaino.

Asiaa ei ylenmäärin liikkuvien kohdalla auta tieto siitä että myös liikkumisesta voi tulla pakkomielle, vähän liikkuvien kohdalla tutkimukset joiden mukaan liikkumattomuus tulee nyky-yhteiskunnalle kalliiksi tai ympäristön kannalta kuluttavasti liikkuville tieto siitä miten tietynlaiset liikkumis- tai liikkumattomuusvalinnat kuluttavat luonnonvaroja enemmän kuin toiset, eivätkä näin ollen tue kestävää kehitystä. Ilmasto-opas.fi - Kestävät kuluttajavalinnat: "Yksityisautoilu aiheuttaa noin 15 prosenttia kuluttajan hiilijalanjäljestä. Liikkumisessa kannattaakin suosia pyöräilyä, kävelyä ja joukkoliikennettä." Eihän mikään näistä koske kuitenkaan juuri minua tai sinua?

Ihminen on luonnostaan laiska ja pyrkii kulkemaan kahden pisteen välillä mahdollisimman pienellä vaivalla ja kalorimäärällä. Loogista, jos ruoka tarvitsee juosta kiinni ja vapaa-aika kannattaa käyttää kalorien säästämiseen.

Kaupassa käydessäni huomaan kuitenkin että suurin osa ympärilläni olevista ihmisistä valitsee monikerroksisessa tavaratalossa liukuportaat tavallisten portaiden sijaan siirtyessään kerrosten välillä. Vaivatonta ja helppoa. Hissiä ei välttämättä ole sijoitettu tavaratalossa keskeiselle paikalle sisääntulon viereen kun taas liukuportaat ovat vaivattomat ja valmiina nappaamaan kaikki askeleen ottavat kyytiinsä. Valitettavasti joissain tavarataloissa tavalliset portaat löytyvät enää vain varauloskäyntikyltin alta. Onhan siinä jo syitä miksi valita sähköiset portaat tavallisten sijaan. Mutta entä jos lähelläsi olisi iso kauppa missä on vaihtoehtona vain ihan tavalliset portaat ja hissi. Sekä se toinen, vaivaton liikekeskus. Olisitko helpon liikkumisen uhri ja siirtyisit asiakkaaksi vain liukuportailla varustettuun keskukseen tai siirtyisitkö liukuportaattomassa kaupassa käyttämään hissiä?

On hienoa, että ihmisiä liikuttavista laitteista, mikä tarvitsevat sähköä toimiakseen, on kehitetty energitehokkaampia. Mutta ihan tavalliset, liikkumattomat portaat ovat sekä luonnon että niitä käyttävien ihmisten kannalta parempi ratkaisu kuin vaikkapa sähköä ja säännöllistä huoltoa vaativat liukuportaat. Eikä liukuportaissa ole pakko tehdä mitään muuta kuin seistä ja ehkä pitää vähän kiinni kaiteesta, mikä on valitettavaa ihmiskehon kunnon ja liikkuvuuden ylläpidon kannalta. Samalla kun ostoskeskukset tarjoavat helpon pääsyn niille joilla ei ole terveitä jalkoja tai joilla on pyörät alla, pitäisi terveille ihmisille antaa ainoastaan se liikkumisvaihtoehto mikä on pitkänäköisesti hyväksi sekä yhteiskunnalle että asiakkaalle itselleen.

Mielestäni jokaisella ihmisellä on vastuu sekä omasta itsestään että maailmasta ympärillään. Omaa itseä, toisia ihmisiä tai luontoa ei saa vahingoittaa niin että siitä on haittaa jo syntyneille tai vielä syntymättömille sukupolville, eläimille ja muille luonnon ihmeille. Liikkumalla tasapainoisesti ja vastuullisesti parannat omaa mielialaasi ja säästät sekä omia että yhteiskunnan varoja. Lisäksi tuet kestävää kehitystä säästämällä ennenkaikkea luonnonvaroja!

Kommentit